DEN OSYNLIGE MÄSTAREN

En av de viktigaste rollerna i Star wars-filmerna spelas inte av någon skådespelare, och den syns aldrig.
Den hörs bara.
John Williams musik har betytt mer för filmserien än både Darth Vader och Yoda.

Av: Martin Peterson, foto: AP

H

an visste inte hur filmen skulle se ut. Han visste inte vem som skulle spela Luke Starkiller, eller om Han Solo skulle vara en människa. Men en sak var George Lucas säker på från början. Han visste hur musiken skulle 
låta.
– Star wars-filmerna är i stort sett stumfilmer, och de är formade som stumfilmer. 
Därför har musiken en mycket stor roll i berättandet, mycket större än i en vanlig film, har han sagt.

I mitten av 70-talet var det inte många som använde episk filmmusik. Det sågs som lite mossigt, en gammal filmtradition som funkade på 30-talet i filmer som ”Kapten Blod” och ”Borta med vinden”.
Men George Lucas ville inte göra som alla andra. Han ville hitta en kompositör som kunde skriva musik som tog plats och berättade för publiken precis vad rollfigurerna kände och hade för sig.
Han träffade den kompositören genom en gemensam vän.

John Williams och Steven Spielberg 2007.

Kompisen Steven Spielberg hade nyligen gjort klart en film om en haj och lät George lyssna på musiken, skriven av en John ­Williams. Det var andra gången Spielberg samarbetade med Williams, och det hade tydligen gått jättebra.

George Lucas träffade John Williams våren 1975. De kom bra överens, och kompositören fick se ett manusutkast.
Det skulle dröja mer än ett år innan någon musik skrevs till ”Stjärnornas krig”, och under tiden utgick man ifrån så kallade temp tracks, tillfälliga ljudspår som filmklipparna använde för att ge en idé om hur scener skulle fungera.
Bland dessa fanns Stravinskijs ”Våroffer”, och Miklós Rózsas musik från ”Ivanhoe”. Det gav Williams en klar bild av vad regissören ville ha, och många av styckena han skrev har spår av sina förlagor.


Lyssna på Miklós Rózsas ”Overture” från Ivanhoe:


Bara tre månader innan filmens premiär ­i maj 1977 skrev Williams musiken som skulle komma att omdefiniera hans karriär för alltid.
Musiken spelades in 5–16 mars. Orkestern bestod av 86 medlemmar från London symphony orchestra. Det skulle inte bli sista gången de jobbade med Williams.
”Stjärnornas krig” blev en omedelbar succé. En discoversion av huvudtemat låg etta på topplistan i USA och Williams soundtrack blev den bäst säljande orkestrala filmmusiken genom tiderna.

John Williams med den Oscar som han vann 1978. Foto: Ron Galella

Våren 1978 tog John Williams emot tre Grammys och en Oscar-statyett.
När det var dags att tonsätta uppföljaren till ”Stjärnornas krig” var det inget snack om vem som skulle göra jobbet.

Även den här gången använde man temp tracks, men nu hade John Williams en solid bas att stå på. Han ville expandera musiken organiskt och ge ledmotiv till nykomlingar, bland andra Yoda och Lando Calrissian.
Förhållandet mellan Han Solo och prinsessan Leia tonsattes, ett ledmotiv som genomsyrar ”Rymdimperiet slår tillbaka”, och Darth ­Vaders lågmälda melodi i första filmen ersattes av Rymdimperiets bombastiska marsch, kanske filmseriens mest berömda musikstycke.


Prinsessan Leias ledmotiv och Rymdimperiets marsch framfört av Wiens filharmoniska orkester:


Även filmmusiken till ”Rymdimperiet slår tillbaka” sålde platinum, och John Williams vann en till Grammy, en Bafta, och nominerades till ännu en Oscar.

”Jedins återkomst” är i originaltrilogin den film som har mest diegetisk musik, det vill säga musik som spelas i filmen, som rollfigurerna själva hör. Hos Jabba spelar ett husband, både i hans palats och på segelskeppet där han möter sitt öde, och de ewokerna trummar på stormtrooper-hjälmar och sjunger en segersång när den andra Dödsstjärnan förvandlats till glödande strössel.
Båda styckena var svåra att få till när John Williams skrev musiken i början av 80-talet, och de ersattes av nyskriven musik när George Lucas gjorde specialversionerna 1997.


Lyssna på originalet av Jabbas husband:

Här är originalet på de firande Ewokerna:


Under 90-talet användes Williams Star wars-musik i en mängd olika sammanhang, inte minst Lucasarts spel, ofta invävd i nykomponerad musik.

Snabbfakta
John Towner Williams
Föddes: 8 februari 1932.
Yrke: Kompositör, dirigent, 
pianist.
Känd för: Främst musiken till Star wars-filmerna och alla utom två av Steven Spielbergs filmer, inklusive Indiana Jones-filmerna, ”E.T.”, ”Schindler’s list” och ”Jurassic park”. Han har även skrivit musik till ”Superman”, ”Ensam hemma” och de tre första Harry Potter-filmerna.
John Williams började som pianist på jazz­klubbar och jobbade åt olika kompositörer på ­
50- och 60-talen. Så småningom började han komponera egen musik, och arbetade med filmmusik-legender som Bernard Hermann, Henry Mancini och Alfred Newman.
Han är den nu levande person som Oscar-nominerats flest gånger, 49. Han har vunnit fem gånger.
För tio år sedan röstade American film institute fram ”Stjärnornas krig” som den bästa filmmusiken någonsin.

För inspelningen av musiken till ”Det mörka hotet” i början av 1999 jobbade ­Williams återigen med London symphony ­orchestra. Bland musikerna fanns de som hade spelat med orkestern redan 1977 när han gjorde den första Star wars-­filmen, men även de som inspirerats att bli musiker av just John Williams soundtrack.

Musiken till ”Det mörka hotet” innehåller några välbekanta motiv. Kraften har förstås sin tidlösa melodi, och även ”Imperial march” förekommer, som tre oroväckande punkter i slutet på Anakins ledmotiv. Även Kejsarens tema följer hans mörka silhuett varje gång Darth Sidious syns.
Men majoriteten av musiken är nyskriven. Filmens främsta signaturmelodi är ”Duel of the fates”, som John Williams själv sagt ska skapa en känsla av en hednisk ritual, ett oundvikligt möte av övernaturliga krafter. Den episka, ödesmättade musiken påminner om ”O fortuna” ur Carl Orffs ”Carmina Burana”, och texten är baserad på den keltiska dikten ”Cad Goddeu” (som handlar om träd som slåss), översatt till sanskrit.


”Duel of the fates”:

”O fortuna”, Carl Orffs ”Carmina Burana”:


I ”Klonerna anfaller” är det främst ett musikstycke som står ut: ledmotivet till kärleken 
mellan Padmé och Anakin.
Idén var att introducera ett klassiskt, romantiskt stycke för att förtydliga Anakins och Padmés känslor.
– Förut, i gamla filmer, var kärlekssagorna mer idealistiska. Nu kan man vara mer explicit i filmer, men förut fick man föreställa sig allt sånt. Så musikerna fick ett större ansvar att bidra med den sensuella känslan, berättar John Williams i extramaterialet till ”Klonerna ­anfaller”.
Slutet av ”Klonerna anfaller” är ett undantag i Star wars-musikens historia, eftersom musiken som skrevs för scenerna nästan helt ersattes av ihopklippta bitar av musik från såväl ”Det mörka hotet” som andra delar av ”Klonerna anfaller”. Det beror sannolikt på sena ändringar i klippningen av filmen, som omöjliggjorde användningen av den musik som Williams skrivit till scenen.

Innan någon musik skrevs till ”Mörkrets hämnd” visste George Lucas och John Williams att ett musikstycke skulle behövas – ledmotivet till duellen mellan Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi. ”Battle of the heroes” är nära besläktad med ”Duel of the fates” från e­pisod I – inte minst körerna, tempot och orkestreringen – men förmedlar en större känsla av oro, där förlagan talar om episk action och fara.

Stycket är filmens huvudnummer, men även etablerade ledmotiv återkommer. ”Mörkrets hämnd” spelar sin roll som knutpunkt mellan prequel-filmerna och originaltrilogin även 
i musiken. Vi hör tillkomsten av Rymdimperiet och Darth Vader. Tvillingarna Luke och Leia föds, och deras respektive melodier från ”Stjärnornas krig” påminner oss om vad som ska hända med dem om 19 år.

Visste du att…
… att R2-D2 och C-3PO har ett ledmotiv? Det hörs 12 gånger i ”Rymdimperiet slår tillbaka”.
… att festmusiken i slutet av ”Det mörka hotet” är misstänksamt lik Kejsarens ledmotiv

Nästa års ”Rogue one” blir den första Star wars-filmen som saknar John Williams musik. Alexandre Desplat ska skriva den, och det är inte första gången som kompositörerna jobbar med samma filmserie. John Williams skrev musiken till de första tre Harry Potter-filmerna, Desplat gjorde de sista två.

Om musiken i ”The force awakens” vet vi i skrivande stund väldigt lite. John Williams 
har skrivit den. Det som använts i trailers är nyinspelad musik, men baseras mest på etablerade motiv som ”Force theme” och delar från slutet av ”Rymdimperiet slår tillbaka”.



Men trots nya ansikten både framför och bakom kameran finns all anledning att förvänta sig något bekant av musiken. I en intervju med Vanity fair talade John Williams om samarbetet med JJ Abrams.
– Hans senaste instruktioner till mig var ”bara gör din grej”, sa John Williams.
Det brukar ju funka bra.

Bortklippt musik:
• I Star wars-filmerna hörs musiken nästan hela tiden, men i flera av filmerna var tanken från början att vi skulle höra den ännu mer. Skillnaden är särskilt tydlig i ”Rymdimperiet slår tillbaka”.
• Scenerna på Hoth tyckte Lucas och regissören Irvin Kerschner blev bättre utan musik, kanske för att fånga det kalla, öde landskapet eller spänningen precis innan Rymdimperiet anfaller.
• Och duellen mellan Darth Vader och Luke Skywalker, filmens klimax, skulle egentligen ha musik genomgående. I slutversionen hör vi bara ljudeffekter och dialog i nästan hela scenen.
• Även till ”Jedins återkomst” skrevs mer musik än vad som hörs i filmen. Mycket tillhör scener som klipptes bort helt – sandstormen på Tatooine, och en scen från början av filmen där Darth Vader kommunicerar via Kraften med Luke Skywalker.
• Flera stycken som inte hörs i filmerna återfinns dock på olika utgåvor av musiken på soundtrackalbum.