OM UPPROR & STJÄRNFALL

Allt vi vet om ”Rogue one: A star wars story”

”Rogue one: A star wars story” är en fristående film. Ingen Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca eller Obi-Wan Kenobi.

Skriven och filmad nu. Men vad som händer beskrevs i världens mest berömda rullande text för nästan 40 år sedan.

Här är allt vet vi om nya filmen.

AV: JENS PETERSON

D

u har sett ”Stjärnornas krig” som hade premiär 1977. En häftig sak är att den börjar mitt i ett äventyr. Direkt sägs att det är del IV och filmen inleds med en resumé om vad som hänt. I den rullande texten får vi veta läget.

Och sedan slungas vi ut i rymden där ett litet rymdskepp jagas av en gigantisk farkost och äventyret är i gång.

R2-D2 och C-3PO flyr genom korridorerna med en silvrig kollega. Rebellerna försvarar sig förgäves när Darth Vader och hans Storm­troopers bordar den mindre farkosten.

Prinsessan Leia gömmer ritningarna till Dödsstjärnan i R2-D2 och droiderna flyr för att hitta Obi-Wan Kenobi och nästa gång vi ser dem har de landat på planeten Tattoine.

FAKTA
Visste du att...
… att Jyn Ersos kläder är inspirerade av såväl kvinnliga ­kurdiska frihetskämpar som japansk design?

– Ritningarna finns inte i huvuddatorn.

Darth Vader beordrar sina trupper att hitta ritningarna ombord på skeppet. Det gör de inte.

– Jag spårade spionerna till henne. Rebell­spioner sände ritningar till er, säger Darth ­Vader till prinsessan Leia.

”Örnnästet”.

 

Rogue one är gjord som en krigsfilm om en liten styrka, som Örnnästet

Så långt ”Star wars: A new hope”. Klassikern som  är episod IV.

”Rogue One” kan kallas episod halv fyra. Den utspelas strax före Darth Vader fångar in prinsessan Leia.

Ritningarna. Det är ritningarna till Dödsstjärnan som är viktiga.

FRÅN IDÉ TILL FILM
John Knoll, som jobbar på ILM, föreslog historien för över tio år sedan. Han har arbetat med specialeffekter, bland annat på Star wars-­filmerna. Han och hans bror Tom skapade Photoshop på 1990-talet.
John Knoll påminde Disney om sin idé sedan studion tagit över ­Lucasfilm och Star wars. Knolls ide är grunden till historien. Han tänkte den som krigsfilmer från andra världskriget. En annan inspiration är ”Mission: Impossible”. Att hitta ritningarna till Döds­stjärnan är ett omöjligt uppdrag.
Kiri Hart, som är Head of story för Lucasfilm, skickade ett synopsis till Gareth Edwards 2013.

Gary Whitta var den första ­manusförfattaren som byggde ut historien. Han arbetade med ­manus till januari 2015, då Chris Weitz (”Om en pojke”, ”Guldkompassen”) tog över som manus­författare.
Inspelningen satte igång i London i augusti 2015. Filmen var i stort sett klar i februari 2016, men det gjordes kompletteringar.
Manusförfattaren Tony Gilroy, som bland annat skrev Bourne-­filmerna kom in på slutet för att förbättra manuset och putsa slutet. Han har också varit med om att övervaka en del nya scener som filmades sommarenen 2016.

I ”Rogue one” får vi veta hur vapets konstruktion hamnade i rebellernas händer, och gissningsvis hur någon sände dem till Leia. Vi får också möta Darth Vader och andra bekantskaper från de tidigare filmerna.

Kanske får vi också veta varför det mäktiga vapnet byggdes med en så sårbar punkt. Varför finns det ett hål där Luke Skywaker så småningom kan skjuta sin missil och spränga hela Dödsstjärnan?

I Star wars-filmerna är vi vana vid strider mellan onda och goda krafter, mellan jedi och sith.

I ”Rogue one” handlar det mer om människor och varelser utan magisk styrka. Som kommer från olika platser för att gemensamt slåss mot det onda Imperiet så gott de kan.

”Rogue one” är gjord som en krigsfilm om en liten styrka som slåss mot nazisterna under andra världskriget, tänk ”Kanonerna på Navarone” eller ”Örnnästet”.

’Maldiverna spelar Scarif, där Imperiet bygger sina stridsmaskiner

Filmen utspelas 34 år före ”The force awakens”. Huvudperson är Jyn Erso, spelad av Felicity Jones. Hon är gripen för något brott och hennes enda chans att bli fri är att hjälpa rebellerna i deras kamp. Att hon är dotter till vetenskapsmannen Galen Erso (Mads Mikkelsen) är också betydelsefullt.

Baze Malbus (Wen Jiang) är en legosoldat och yrkesmördare. Och bästis med Chirrut Imwe (spelad av Donnie Yen). Foto: Lucasfilm

Hon är en i den brokiga skara motståndsmän som krigar mot ­Imperiets överlägsna krigsmaskin.

”Rogue one” utspelas i mycket olika landskap, och är filmad på så skilda geografiska platser som Island, Maldiverna och Jordanien. Mycket är också gjort i studio i Storbritannien, på samma vis som de andra Star wars-filmerna. I Pinewood studio byggdes många stora miljöer.

Maldiverna spelar Scarif, planet med tropiska stränder och stridsscener som för tankarna till slagen mellan USA och Japan i Stilla havet under andra världskriget. På Scarif, som tidigare inte nämns i Star wars-berättelserna, bygger Imperiet ­sina stridsmaskiner.

”Rogue one” kommer förutom vita Stormtroopers ha med de storväxta och hårdare Death troopers i svarta uniformer plus en mer beige variant – Shoretroopers.

GAMLA FAROR – NYA HJÄLTAR

 

foto : null : null

JYN ERSO

Felicity Jones

En bråkstake, gripen för brott. Hennes chans att bli fri från bojorna är att jobba åt rebellerna på ett omöjligt uppdrag. Tänk ”12 fördömda män”, fast med en fördömd kvinna i centrum som ­sergeant i rebellernas styrka. Hennes attityd ­verkar likna Han Solo.

foto : null : null

CASSIAN ANDOR

Diego Luna

En kapten i rebellernas armé, en skicklig agent och spion med mycket erfarenhet av strider. Han rekryterar och är befäl för Jyn Erso och de andra.

los_alamos_character_1sht_chirrut_art.jpg

CHIRRUT ÎMWE

Donnie Yen

Blind munk med andliga krafter, men inte en jedi. Han är mycket skicklig i strid. Han kommer, precis som Baze Malbus och Bodhi Rook, från Jedha, där Kraften har religiöst inflytande.

null

ORSON KRENNIC

Ben Mendelsohn

Orson Krennic. Han är Imperiets director of ­Advanced weapons reserach division. Söker makt inom Imperiet och är lika mycket ­konkurrent som kollega till Darth Vader.

foto : null : null

BAZE MALBUS

Wen Jiang

Bästa vän med Chirrut. Mer en hård krigare än andligt intresserad. Legosoldat som jobbar för den som betalar bäst.

los_alamos_character_1sht_bodhi_art.jpg

BODHI ROOK

Riz Ahmed

Den skickliga rebellpiloten var tidigare pilot i Imperiets flygvapen.

los_alamos_character_1sht_droid_art.jpg

K-2SO

Alan Tudyk

En före detta säkerhetsrobot för Imperiet som nu arbetar med Cassian Andor. Filmad med motion capture.

los_alamos_character_1sht_saw_art.jpg

SAW GERRERA

Forest Whitaker

Rollfiguren dök först upp i animerade ”Clone wars”. En rebell som blir kallad terrorist av ­Imperiet.

monmothma-684156.jpg

MON MOTHMA

Genevieve O’Reilly

O’Reilly gör samma roll som hon spelade i ”Star wars – Episod III: Mörkrets hämnd” från 2005, men då klipptes de flesta av hennes scener bort. Nu är hon med som uppdragsgivare i trailern för ”Rogue one”.

rogue-one-trailer-2-darth-vader-e1476365391788-1024x466.jpg

DARTH VADER

James Earl Jones (röst)

Jo, han är med lite grann i filmen. Konstigt vore det annars eftersom Darth Vader är den som leder jakten på Dödstjärnans ritningar i filmen från 1977.
Det lär dock bli ganska lite Vader i ”Rogue one”.

jimmy-smits-star-wars-rogue-one.jpg

BAIL ORGANA

Jimmy Smits

Ryktet säger att Jimmy Smits åter ska spela rollen som han gjorde i episoderna II och III. Senatorn från Alderaan är adoptivpappa till prinsessan Leia, och en av grundarna av Rebellalliansen.

bistan

BISTAN

Nick Kellington

Han är en lakaru, och ser ut som en korsning av apa och mullvad. Stora vita polisonger och svart päls. Han är skytt på en U-wing , transportplan som rebellerna använder för att flytta sina trupper.

faresfares

SENATOR VASPAR

Fares Fares

I skrivande stund vet vi ingenting om Fares Fares roll i ”Rogue one”, förutom namnet. Men det hindrar oss inte från vilda spekulationer. Är han en officer hos rebellerna (troligt) eller en spion från Imperiet (mindre troligt) eller kanske Boba Fett utan rustning? (en kan väl fantisera) – snart har vi svaren. ­Fares karriär tog fart med ”Jalla! Jalla!” 2000, och han hade en viktig roll i ”Snabba cash”-filmerna. På hans Hollywood-CV syns bland annat ”Safe house” och ”Zero dark thirty”. Och nästa Star wars-film då.

foto : / capital pictures / tt : - 2015-08-07 rogue one: a star wars story (2016) director gareth edwards on set with actors diego luna (cassian andor) and felicity jones (jyn erso) *filmstill - editorial use only* cap/kfs image supplied by capital pictures foto jonathan olley / capital pictures / tt / kod 70935 ref:  ***betalbild*** foto : / capital pictures / tt : - 2015-08-07 rogue one: a star wars story (2016) director gareth edwards on set with actors diego luna (cassian andor) and felicity jones (jyn erso) *filmstill - editorial use only* cap/kfs image supplied by capital pictures foto jonathan olley / capital pictures / tt / kod 70935 ref:  ***betalbild***
Gareth Edwards. Foto: TT

Från superfan till upphovsman

Gareth Edwards, 41, regisserar ”Rogue one: A star wars story”

Specialeffekter och monster gjorda med liten budget. Det blev ­regissören Gareth Edwards biljett till resan ut i Star wars ­universum. Redan som 6-åring var han fast i historien som blev ­”Rogue one: A star wars story”.

G

areth Edwards bakgrund är specialeffekter. 2009 gjorde han lågbudgetfilmen ”Monsters”, som gav uppmärk­samhet.

Han var regissör på ”Monsters’’, men höll också i kameran, skrev manus och skapade specialeffekterna. En lågbudgetspänning som gjorde intryck på många.

MUSIKEN I ”ROGUE ONE”
Michael Giacchino.
”Rogue one” är den första Star wars-filmen någonsin som John Williams inte komponerat ny musik till. De gamla ledmotiven lär återkomma, inte minst Imperiets ikoniska marsch, men för första gången får vi höra en annan kompositör än Williams tonsätta rymdsagan.
Så vem får det prestigefyllda jobbet?
Han heter Michael Giacchino. Men tills i september i år hette han Alexandre Desplat.
Ändringen skedde på grund av andra ändringar. Filmen behövde omtagningar sent i produktionen och musiken fick vänta. Men det kunde inte Alexandre Desplat, som redan var uppbokad på annat (han har skrivit musik till nio filmer och en tv-serie under 2016, så det är inte jättekonstigt).
Desplat har tidigare bland annat gjort musik åt flera av Wes Andersons filmer, ”The curious case of Benjamin Button”, ”The king’s speech”, ”Argo”, ”Zero dark thirty” och ”Godzilla” – som regisserades av Gareth Edwards, som gjort ”Rogue one”. Desplat vann en Oscar 2015 för sin musik till ”The grand Budapest hotel”.
Hans ersättare blev Michael Giacchino, som även han har ett ganska imponerande CV. Bland hans över hundra titlar återfinns flera Pixar-filmer – bland annat ”Upp” som han fick en Oscar för – samt flera av JJ Abrams produktioner (”Star trek”-filmerna, ”Lost” och ”Alias”) och bioaktuella ”Doctor Strange”.

”Monsters” gav Gareth Edwards jobbet att regissera ”Godzilla”, den version som hade premiär 2014. Båda filmerna fick producenten Kathleen Kennedy att lägga märke till honom.

Kennedy, som tagit över Lucasfilm efter George Lucas, såg vad Edwards gjorde i ”Monsters” och ”Godzilla” och såg något som skulle passa för nästa kapitel i Star Wars-sagan.

– Det ser ut som om han går omkring med kameran på axeln och fångar det som händer, säger Kathleen Kennedy.

Själv säger Gareth Edwards att han vill göra en Star wars-film med samma krigskänsla som ”Apocalypse now”. På sitt kontor har han två affischer. ”Stjärnornas krig” från 1977 och ”Apocalypse now” som kom två år senare.

George Lucas ledde inspelningarna av de första Star wars-filmerna, i länder som Marocko, Norge, Guatemala och i studio utanför London. När han sedan gjorde ”Episod ­I–III” var flera av världarna digitalt skapade.

Gareth Edwards vill inte använda så mycket green screen, utan har sökt sig till riktiga landskap där det går. ”Rogue one” är delvis filmad på Maldiverna, i Jordanien och på ­Island.

Troligtvis denna gångtunnel vid Canary wharf som Edwards använt i ”Rogue one”.

Och vid en tunnelbanestation i London. Gareth Edwards hade långt tidigare reagerat på den futuristiska designen på tunnelbanelinjen Jubilee line. Vid stationen Canary wharf valde han en tunnel som skulle passa för en scen där en massa stormtroopers vandrar genom en korridor.

Mixar klassiskt storslagna scener med nervigt rörlig bärbar kamera.
Gareth Edwards, 41, är från den lilla staden Nuneaton i Warwickshire i hjärtat av England. Närmaste större stad är Coventry. Han är den andra brittiska regissören efter ­Richard Marquand (”Jedins återkomst”) att göra en Star wars-film.

Lille Gareth, sex år, tittade på första ”Stjärnornas krig” varje  morgon innan han gick till skolan. Han fick titta på de första minuterna fram till att C-3PO och R2-D2 landar på Tatooine. Och det är ju där vi får veta en del av vad som händer i ”Rogue one”, så den biten kan han utantill efter hundratals tittningar.

Som vuxen och professionell filmare har han detaljstuderat de första Star wars-filmerna och lärt sig bildspråket. Till exempel hur man sätter kameran och placerar folk för att visa att Darth Vader alltid är den störste i rummet.

Han förberedde sig också genom att besöka Skywalker ranch och gå igenom arkiven hos Lucasfilm. Där finns både gammal rekvisita och skisser till hur Dödsstjärnan skulle se ut, gjorda av Ralph McQuarrie inför den första ­filmen 1977.

Utfrån McQuarries skisser till Stormtroopers skapades en ny sorts storväxta soldater, som fick svarta dräkter och kallas Death troopers. En elitstyrka som lyder under ­director Krennic.

Edwards tittade på de gamla tagningarna till ”Stjärnornas krig”, sådant som inte kom med i filmen, för att få rätta känsla, och har även fått ideer av saker som inspirerade George ­Lucas som Kurosawas film ”Den vilda flykten”.

Ordet rogue är engelska för en lymmel, en buse av olika gravhet, någon avvikande som sticker ut. Filmtiteln kan syfta på ett miltärt anrop, en grupp eller farkost. I ”Rymdimperiet slår tillbaka” kallas rebellernas attackflyg för Rogue group. Luke Skywalker är Rogue leader.

Enligt Gareth Edwars kan titeln ­syfta även på andra saker.  Det här är första filmen i serien ”Star wars anthology,” som inte är del i de tre officiella trilogierna. Det kan också syfta på rollfiguren Jyn Enso, som är en rogue. En tuff ensamvarg.

Gareth Edwards är ett stort fan av Star wars, och berättar att han fått nypa sig själv flera gånger för att kolla att han inte drömmer under tillkomsten av filmen. Men han känner också pressen att förvalta arvet.

Trösten? Att jämföra med ewok-filmen ”Hjältarnas karavan” från 1984, spinoff gjord för tv. Som ingen brydde sig om då och ingen bry sig om nu.

Sagan fortsätter – här är alla kommande filmer

Disney siktar på att släppa en Star wars-film om året. ”Rogue one” är den första i en serie Star wars anthology-filmer, fristående kapitel som inte behöver vara pusselbitar i episodfilmerna I–IX, men rör sig i samma universum. Så här ser de närmsta åren ut.

2017

”Star wars: Episod VIII”. Daisy Ridley och John Boyega återvänder som Rey och Finn, samt Mark Hamill som Luke Skywalker och Adam
Driver som Kylo Ren. Tar vid precis där ”Force awakens” slutade. Benicio Del Toro är ny i roll-listan. Rian Johnson (”Looper”) regisserar och har skrivit manus. Premiär 15 december.

2018

Han Solo-filmen. Om smugglarens uppväxt, alltså livet innan ”Stjärnornas krig”. Han spelas av Alden Ehrenreich (”Hail, Ceasar!”) och Donald Glover från ”Community” spelar Lando Calrissian. Emilia Clarke från ”Game of thrones” har en ännu okänd roll. Regi av Phil Lord och Chris Miller som gjorde ”Lego filmen”.

ap foto : michael sohn : us director colin trevorrow poses for the media during a photo call for the movie 'jurassic world' in berlin, germany, monday, june 1, 2015. (ap photo/michael sohn) germany jurassic worl automatarkiverad ap foto : michael sohn : us director colin trevorrow poses for the media during a photo call for the movie 'jurassic world' in berlin, germany, monday, june 1, 2015. (ap photo/michael sohn) germany jurassic worl automatarkiverad

2019

”Star wars: Episod IX”. Colin Trevorrow (”Jurassic world”) regisserar. Rian Johnson skriver manus, precis som för Episod VIII. Det verkar som att åtminstone Rey (Daisy Ridley) är med även i den nionde och sista (?) filmen.

2020

En till fristående film i samma anda som ”Rogue one” och den om Han Solo. Gissning: Att det är filmen om prisjägaren Boba Fett och hans liv. Utspelas sannolikt någonstans kring episoderna IV–VI.